10-10-2016 Dag van de Duurzaamheid

Dit jaar valt de Dag van de Duurzaamheid middenin de Kinderboekenweek (thema ‘Opa en oma, voor altijd jong’). Tijdens de 2016-editie van de Dag van de Duurzaamheid (10-10-2016) wordt er op basisscholen in heel Nederland om 09.00 uur afgetrapt met een voorleesverhaal. Speciaal voor Friesland is het (Friese) verhaal ‘In bysûndere pake’ verschenen, waarin kunstschilder Jopie Huisman de ‘pake’ is van een fictief kleinkind met dezelfde naam. Jonge Jopie blijkt – net als zijn pake – een zeer fantasierijk verzamelaar. Voorzitter Pieter de Haan, directeur Hans van der Werf en projectleider Froukje Hernamdt van de Friese Milieu Federatie (FMF) zijn drie van de tientallen mensen die gaan voorlezen op de Friese basisscholen. Ook Hylke Speerstra en Henk Kroes zijn van de partij.

grien10toer_schrijfjeingrien10toerjitmuziektour

Grien 10 Toer Friesland
Een bijzonder initiatief van Arjen Lont, voormalig directeur van Bouwbedrijf Lont, en Bouwe de Boer van de Gemeente Leeuwarden. Zij organiseren samen met de Friese singer/songwriters Syb van der Ploeg en Piter Wilkens van Stichting JIT, een exclusieve fossielvrije autotocht door Fryslân op zaterdag 8 oktober met de Grien 10 Toer en op zondag 9 oktober met de Grien 10 Muzyk Toer door Fryslân. Dit tweedaagse duurzame evenement wordt vooraf aan de Dag van de Duurzaamheid op maandag 10 oktober georganiseerd.

De Grien 10 Toer op zaterdag 8 oktober is een autotoer met 100% elektrisch en 100 % fossielvrije aangedreven auto’s. Voor meer informatie zie www.grien10toer.frl.

Grien 10 Muzyk Toer op zondag
Op de zondag organiseert Stichting JIT Jou It Troch de Grien 10 Muzyk Toer waarin 10 horecagelegenheden worden aangedaan door verschillende Friese artiesten die zichzelf akoestisch kunnen begeleiden, om zo aandacht te vragen bij publiek en media voor milieuvriendelijke vervoermiddelen en verantwoord energiegebruik. De artiesten verplaatsen zich met een solarboot, een elekrische auto, scooter of een fiets naar de locaties. Medewerking wordt o.a. verleend door Syb van der Ploeg, Piter Wilkens, Iris Kroes en Anneke Douma. Klik hier voor meer informatie over Grien 10 Muzyk Toer.

Urgenda
Duurzaamheidsorganisatie Urgenda tourt zondag 9 en maandag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, van Friesland via de Afsluitdijk naar Noord-Holland. Op tal van plekken laat Urgenda, samen met vele andere partijen, zien wat er gebeurt op het gebied van duurzame energie, mobiliteit, innovatie en de biobased economy. Van windmolens tot aan blue energy en van getijde turbines tot aan duurzame boten. Iedereen kan mee touren. Aan het beginpunt van de Afsluitdijk in Friesland wordt met diverse duurzame voertuigen het startschot gegeven voor de duurzame mobiliteitswedstrijd Low Car Diet.

Klik hier voor het complete programma.

Startmanifestatie Duurzaam Ooststellingwerf
Duurzaam Ooststellingwerf (DO!) is een stichting die de gemeente Ooststellingwerf duurzamer wil maken. Met verschillende projecten kunnen we een leefbare en duurzame omgeving realiseren door samen te werken met de overheid, onderwijs, bedrijven en de inwoners van Ooststellingwerf. DO! start op 10-10-2016 met een feestelijke evenement in Oosterwolde. Voor meer informatie, klik hier.

Wie maakt het mooiste ‘groene’t-shirt?
In het kader van de Dag van de Duurzaamheid vieren studenten, docenten en medewerkers van Hogeschool van Hall Larenstein en het Nordwin College op woensdagmiddag 12 oktober 2016 de Dag van de Duurzaamheid. Proef de Dutch Weedburgers, hennepthee, virtual reality experience, modeshow, verkoop van duurzame schoolartikelen en modeaccessoires. Ook is er live muziek van The Given Horse en krijgen de leerlingen gratis een regiobroodje en sustainable energy smoothies. En wie maakt het mooiste ‘groene’ t-shirt? Burgemeester Ferd Crone overhandigt woensdag 12 oktober het winnende t-shirt. Klik hier voor meer informatie.