10 tips voor meer groen in de stad – Operatie Steenbreek

Poppies_in_the_brick_pavement

Vandaag start de landelijke Operatie Steenbreek, de aftrap vindt plaats in Leeuwarden. In verschillende steden door heel Nederland wordt deze week extra aandacht gegeven aan het tegengaan van (te veel) betegeling in de stad. De bedoeling is meer groen in de stad, en minder tegels en stenen. Maar waarom precies?

Naamloos

  • Met teveel tegels kunnen vogels zichzelf en hun jongen niet meer voeden doordat ze geen wormen en rupsen vinden.
  • Zonder bloemen vinden bijen en vlinders niet genoeg te eten, en verdwijnen ze uit de stad. De ecologische variatie verdwijnt.
  • Groen en aarde helpen regenwater op te nemen, tegels gaan de opname juist tegen. Het regenwater loopt niet de grond in maar rechtstreeks naar het riool, waar het bij hevige regen voor overlast zorgt. Door de verstening stroomt er wel 40% meer regenwater het riool in.
  • Warmte blijft hangen in de stad als er te weinig groen is. In Rotterdam is er wel eens een temperatuur gemeten die 7 graden hoger was dan buiten de stad! Dit verschijnsel wordt wel hitte-eiland genoemd: de warmte kan niet verdwijnen en blijft tussen de stenen hangen. Door meer groen in de stad houden we het zomers lekker aangenaam
  • Planten filteren stof uit de lucht en zorgen dus voor een gezondere leefomgeving
  • Een groene omgeving werkt stressverlagend, is prettig om in te spelen of te picknicken, en mooi om te zien.

gebrochene Strassendecke

Okay, dat is duidelijk! Wat kan ik doen? 

De verstening in de stad is een probleem, maar gelukkig kunnen we er makkelijk iets aan doen. De 10 beste tips op een rijtje:

1) Wip eens een tegel (bij voorkeur waar het mag). Elke tegel minder is er één. Zorg wel dat je er iets leuks voor in de plaats kunt zetten, zoals een mooie plant of een bloemenmengsel.

2) Leg je tuin aan met (onderhoudsarme) planten in plaats van tegels en stenen. In deze folder vind je een lijst met onderhoudsarme soorten, en tips voor een groenere tuin.

3) Kan er geen tegel uit? Een mooie plant in een pot is ook al heel wat. En vergeet niet dat je ook groenten en bessen in potten kunt kweken. Lekkerrrrr!

5043946-large

4) Adopteer samen met je buren een paar frambozenstruiken of aardbeienplanten. Weinig werk, heerlijk fruit!

5) Organiseer een zaadb(l)ombardement door braakliggende terreinen te bestoken met zaadbommen. Leuk om eens met je kinderen te doen!

6) Geen tijd voor je tuin? Misschien kun je hem doneren aan iemand die er wel tijd voor heeft (en voor jou ook wat lekkere groentes verbouwt!)

7) Stoepgroente is meer dan soepgroente. In de stad zijn veel kansen voor het kweken van groente, als je weet waar je moet zoeken.

8) Zin in een groots plan? Kijk eens of je een stadsimker kunt worden. Zo help je de bijen, die weer de bloemen helpen. En je houdt er zelf nog lekkere honing aan over.

bijen

9) Volg de Twitter van Operatie Steenbreek: https://twitter.com/opsteenbreek

10) Makkelijk en leuk: maak (samen met je kinderen) een Makkelijke Moestuin. Lekkere verse groente zo voor het plukken, en een mooi stukje groen in de stad!

flower-tree-growing-concrete-pavement-102

Heb je zelf nog tips voor vergroening van de stad? Laat ze achter op onze Facebook!