Arbeiders kledingindustrie Bangladesh hoeven niet meer voor hun leven te vrezen

Schone Kleren Campagne heeft in een alliantie met IndustriALL Global Union, UNI Global Union en het Workers Rights Consortium de spelregels voor Bengaalse arbeiders flink verbeterd. We verwelkomen het besluit van de bedrijven om het akkoord te ondertekenen. Maandag zette H&M de bal aan het rollen met hun ondertekening, en nu zijn de grootste kledingmerken aan boord. Het akkoord dekt meer dan 1000 Bengaalse kledingfabrieken.

 

De volgende bedrijven hebben ondertekend:  H&M, Inditex (van o.a. Zara), C&A, PVH (van Calvin Klein en Tommy Hilfiger), G-Star, WE Group, V&D, Hema, Esprit, Mango, Benetton, Aldi, Lidl, Marks & Spencer, Primark, Tchibo, Tesco, El Corte Inglés, Hess Natur, jbc, Carrefour, KiK, Helly Hansen, New Look, Next, Mothercare, Loblaws, Sainsbury’s, N Brown Group, Stockmann, Rewe, Switcher en Abercrombie & Fitch.

 

Niki Janssen van Schone Kleren Campagne: “Dat zoveel merken dit bindende veiligheidsakkoord hebben getekend betekent een historische verandering voor de Bengaalse kledingindustrie. Arbeiders zullen niet meer voor hun leven hoeven te vrezen als zij naar hun werk gaan.

 

Jyrki Raina, voorzitter van de IndustriALL Global Union: “De bedrijven die nu hebben getekend verdienen applaus. H&M liet het goede voorbeeld zien door als eerste deze week te tekenen. We gooien de deur niet dicht voor andere merken die het akkoord willen ondertekenen, maar we gaan nu wel door met de implementatie. De merken die zich later aansluiten zijn niet in de positie om eerder genomen beslissingen te beïnvloeden.

 

 

Met het ondertekenen van het akkoord commiteren merken zich aan het oplossen van de structurele veiligheidsproblemen in de gevaarlijke Bengaalse kledingfabrieken. Belangrijk is dat het akkoord arbeiders het recht geeft gevaarlijk werk te weigeren, volgens ILO Conventie 155.

 

Lucie Gelderblom, projectleider van de Friese campagne Fair Fibers, is erg blij met het behaalde resultaat. In Friesland wordt op dit moment in de gemeenten Smallingerland, Ooststellingwerf en Tytsjerksteradiel campagne gevoerd. Gelderblom: “We willen met zoveel mogelijk Friezen bewust kiezen voor schone en eerlijke kleding en textiel. Als we daarnaast ook nog eens onze oude, afgedankte kleding, schoenen en handdoeken gescheiden inzamelen, dan kunnen we echt trots zijn. Door bewuster te kopen, te gebruiken en weg te gooien zijn we goed bezig voor onze portemonnee, mens en milieu.”