Wie heeft de meest bij-vriendelijke tuin? Wedstrijd

De verkiezing voor de meest bijvriendelijke tuin van Fryslân is van start gegaan. Deze wordt georganiseerd door de Friese Milieu Federatie in samenwerking met Groei & Bloei Friesland en de Bijenvereniging Friesland.
Cartoon Bijtje
Veel Friezen spannen zich in om hun tuin tot een paradijs voor bijen te maken: ze plaatsen bijenhotels, zorgen voor plantjes waar bijen van houden en laten de gifspuit staan. De verkiezing voor de meest vriendelijke tuin van Fryslân wil deze tuinen in het zonnetje zetten, want de bijen en andere bestuivers hebben onze hulp hard nodig.

Bijenparadijs
De inschrijving beperkt zich niet alleen tot volkstuinders of hobbytuinders, maar staat open voor alle tuinen: geveltuinen, boerentuinen, balkontuinen, enz. Een tuin of balkonnetje kan er prachtig uitzien, maar een écht bijvriendelijk plekje is meer dan alleen maar mooi. Een waar bijenparadijs heeft:

– veel verschillende voor bijen voedzame planten en bloemen die op verschillende momenten in bloei staan
– genoeg ongestoorde plekjes zoals holle stengels, zand of bijenkastjes waar wilde bijen kunnen nestelen
– zo veel mogelijk planten en bloemen van biologische herkomst
– geen giftige bestrijdingsmiddelen

Zo doe je mee
Leg je bijenparadijs zo fotogeniek mogelijk vast. Upload de foto’s op Facebook.com/FryslanZoemt en schrijf bijzonder kort maar krachtig waarom jouw tuin gaat winnen. Tot 15 juni kun je meedoen, daarna sluit de competitie voor deelname. Vervolgens selecteert de jury, bestaande uit een vertegenwoordiger van Groei&Bloei Friesland en de Bijenvereniging Friesland, de drie beste bijentuinen. Deze komen op Facebook.com/FryslanZoemt te staan, waarna het publiek mag stemmen. De winnaar wordt de tuin met de meeste likes. De hoofdprijs bestaat uit een bijen-verrassingspakket ter waarde van 250 euro.