Duurzame feestdagen: de 8 beste tips

Duurzame feestdagen, dat is leuk en makkelijk! Hier vind je onze beste tips:

fijne-feestdagen-1-289865

1. Adopteer een kerstboom

Wat is duurzamer: elk jaar een echte boom, of een paar jaar met een plastic boom? Geen van beiden, een adoptieboom is het duurzaamst! Deze boom haal je voor de feestdagen op en lever je na de feestdagen weer in, zodat hij kan “overzomeren” op een kwekerij. In veel plaatsen worden al adoptiebomen aangeboden, kijk online voor een adoptiepunt bij jou in de buurt.

2. Duurzame verlichting

Je adoptieboom verlicht je natuurlijk met LED-lampjes! Tegenwoordig geven die prachtig licht, terwijl ze maar heel weinig energie gebruiken.

3. Flexi kerstmenu

Wat minder vlees op het menu is een duurzame keuze! Kies voor minder maar beter vlees en vul je menu aan met de lekkerste vega recepten. Inspiratie voor een flexi kerstmenu vind je hier: http://flexitarier.nl/zelf-koken/flexitarier-kerstmenu-2012/

4. Streekproducten

Door te kiezen voor locale producten uit het seizoen maak je een duurzame keuze. Dus maak je menu compleet met spruitjes, pompoen, kool of bieten, en niet met sperzieboontjes uit Egypte.

5. Verantwoorde cadeaus

De afgelopen weken gaven we je een aantal tips voor duurzame of fairtrade cadeaus. Hier zijn alle sites nog eens op een rijtje:

http://www.girlscene.nl/p/11981/cadeautips_voor_de_feestdagen

http://returntosender.nl/

http://www.rankabrand.nl/

http://www.ditiswaar.nl/

http://www.ecomondo.nl/product-categorie/originele-en-duurzame-kados/

http://www.fairfriends.nl/

 

6. Speelgoed

In plaats van grote ketens kun je op zoek gaan naar mooi houten speelgoed als je een cadeau voor een kind wil kopen. Of ga eens op zoek naar gebreide of gehaakte knuffeldieren!

7. Geef een ervaring

Een cadeau kopen voor iemand die alles al heeft? Geef eens een ervaring. Bijvoorbeeld een waardebon voor een etentje, een ballonvlucht, een avondje oppas voor de kinderen, een voorraadje zelfgekookte soep voor in de vriezer, voor drukke dagen… Er is nog veel meer te bedenken!

8. Geef een symbolisch cadeau

Liever geen spullen geven? Adopteer eens een kip of een appelboom. Geen gekakel in huis maar wel lekkere producten. Of adopteer iets voor iemand anders: in de Oxfam Novib winkel kun je cadeaus kopen voor een ander. Zo geef je twee mensen een cadeau voor de prijs van één!

 

Heb je zelf nog goeie tips over de feestdagen? Deel ze met ons op Facebook: https://www.facebook.com/IkhouvanFryslan