Nynke Stallinga heeft meest duurzame tip

De afgelopen weken zijn er verschillende duurzame tips op de Facebook pagina van Ik hou van Fryslân geplaatst. Uit alle inzendingen heeft Annemarie Postma haar favoriete tip gekozen. Nynke Stallinga is de inzender van deze tip en wint hiermee het nieuwe boek van Annemarie:  Het leven is perfect.

Inzending van Nynke: Ik eet vegetarisch. Voor mensen die dat een te grote stap vinden: één of twee dagen per week vegetarisch eten scheelt ook al een hele boel! Gezond voor lijf en wereld.

Redenen van Annemarie

Waarom Annemarie voor deze tip heeft gekozen kun je hieronder lezen:

De productie van vlees heeft – meer dan wát dan ook- een ongelooflijk destructief effect op het natuurlijke evenwicht van de aarde. Nog veel te weinig mensen weten dat de productie van plantaardige eiwitten veel minder energie vergt dan de productie van dierlijke eiwitten. Er is 10 keer minder grond nodig, 11 keer minder fossiele brandstoffen en maar liefst 100 keer minder water! De teelt van soja voor menselijke consumptie – in plaats van voor veevoer – tast veel minder het Amazonewoud, de longen van onze planeet, aan. Dat minder vlees eten helpt in de strijd tegen de opwarming van de aarde wijst ook een Brits onderzoek uit, waarover het medische tijdschrift The Lancet schreef. De totale veestapel is goed voor een kwart van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Het geven van ander voer verandert daar volgens deze studie weinig aan. Maar als mensen 10 procent minder vlees eten (!), dan zou de uitstoot tot 2050 gelijk blijven zelfs als de wereldbevolking aanzienlijk groeit! Wil je je voetafdruk verkleinen? Minder of geen vlees eten dus!