Platform voor duurzame ideeën

Duurzaam leven wint terrein in Fryslân. Op de eerste Friese Duurzame Dates bleek vrijdagmiddag maar weer dat Friezen vol ideeën zitten als het gaat om duurzaamheid. Vrijdagmiddag ging het speciaal over het duurzaam produceren en consumeren van voedsel. Twaalf initiatiefnemers met ideeën gingen in gesprek met diverse deskundigen en belangstellenden om hun idee verder te ontwikkelen.

Fryslân blijkt een vindingrijke provincie als het om duurzame voedselproductie en –consumptie gaat. De meest uiteenlopende ideeën werden gepresenteerd. Bijvoorbeeld om organische resten te verwerken tot bokashi, een hoogwaardige bodemverbeteraar. Een ander plan was eetbare tuinen te ontwikkelen waar inwoners van een dorp, wijk of stad gratis hun voedsel vandaan kunnen halen. Of wat te denken van het maken van bioplastic uit tomaat- en paprikaresten en afvalwater.

Prijswinnaars

De twaalf ideeën dongen mee naar twee prijzen, een publieks- en een juryprijs. De jury besloot na uitvoerig beraad KNN Bioplastic als prijswinnaar aan te wijzen. Juryvoorzitter Isabella Diks prees het project omdat het prachtig voorbeeld is van een circulaire economie. KNN Bioplastic heeft een idee om afval van tomaten en paprika’s en afvalwater te verwerken tot bioplastic. Dat levert volledig biologisch afbreekbaar plastic op. De publieksprijs ging naar het project Stop Itenfergriemerij, een project om voedselverspilling te voorkomen.

Duurzame Dinsdag

De twaalf ideeën die meededen aan de Duurzame Dates Fryslân, gingen in een speciale duurzame koffer. Ze gaan mee naar Den Haag om aangeboden te worden aan de staatssecretaris op Duurzame Dinsdag. Die dag is in het leven geroepen om ideeën te verzamelen over de verduurzaming van Nederland.

Het was de eerste keer dat Fryslân Duurzame Dates organiseerde. Ook in andere provincies vinden dergelijke bijeenkomsten plaats. Het is de bedoeling dat de Duurzame Dates jaarlijks terugkeren.

Duurzame Dinsdag vindt plaats op 2 september 2014.