Tuin 2: Familie Hooghiemstra

Deze tuin is één van de drie tuinen die in de running is voor “meest bijvriendelijke tuin van Fryslân”. De andere twee tuinen kun je hier zien:

Tuin 1 – Geeske Winia

Tuin 2 – Jacqueline de Booij

 

 

Tuin 2: Familie Hooghiemstra

Waarom onze tuin zoveel bijen lokt? Wij hebben van het vroege voorjaar tot in het late najaar nectar- en/of stuifmeelrijke planten staan. In het voorjaar veel crocussen, sneeuwklokjes, scilla en wolfsmelk, vibrunum tinus. Gevolgd door appel- en perenbloesem, bosvergeetmenietje, bijenlokkende bodembedekkers als zenegroen, gewone ereprijs, saxifraga, arabis caucasia en aubrieta. Mei mei /juni diverse soorten tuingeranium (oa, robertanium, endressii en sanguineum), diverse soorten campanula, adderwortel, rode en kleine klaver, aalbes, blauwe en zwarte bes. Vanaf juni kattenkruid, margrieten, deutzia gracalis,  jacobsladder, valariaan, damastbloem, muurbloem, tripmadam, braam, framboos, witte klaver. In de zomer komen daar ook bij: lavendel ang., kaasjeskruid, sneeuwbes, kamperfoelie, koninginnenkruid,  steentijm, ereprijs, meisjesogen, gele en rode zonnehoed, verbena, hyricum, luzerne, citroengele honingklaver, en  botelroosjes. De nepeta, muurbloem en bottelroosjes bloeien ook in het najaar nog, aangevuld met diverse astersoorten en sedum. Daarnaast vele kruiden als tijm, bieslook, salvia, watermunt, dropplant.

Bijen fam Hooghiemstra

Een deel van de planten is hier zelf naar toegewaaid (o.a. gewone ereprijs, diverse aalbessen, robertskruid, margrieten, witte klaver, bosvergeetmenietje) en hebben we een plekje gegeven in onze tuin. Andere planten stonden hier al toen we hier kwamen wonen en hebben we behouden. Voor het overige komt een deel bij de reguliere handel vandaan. Een ander deel hebben we via biologische kwekers (keltenhof en tuinmarkt) of zelf geteeld via biologisch zaad (cruydthoek o.a. luzerne, citroengele honingklaver). Daarnaast krijgen we zo nu en dan stekjes en zaad (stokroos, valeriaan en citroenmelisse bijv.) en halen we zo nu en dan een stekje uit de berm (zoals rode en kleine klaver). Zo hebben we een hele combinatie van cultivars en in het wild voorkomende planten door elkaar.

Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Paardenbloemen halen we pas weg als ze uitgebloeid zijn. Snoei na de bloei.  Daarnaast observeren wij het gedrag van de bijen in de tuin met onze kinderen. Door de vele en langdurige bloei is de tuin voorbijen en andere insecten net zo’n leuke beleving als voor ons.

Wat de nestelplekjes betreft hebben wij vele muurtjes met ruimte voor bijen ertussen en hebben we stenen paadjes met zandgrond ertussen (ondanks dat we op de klei wonen) voor bijen.